Meilezing 2023: Judith Koelemeijer over het leven van Etty Hillesum

Datum

Aanvangstijd

Locatie

Locatie

Meilezing 2023: Judith Koelemeijer over het leven van Etty Hillesum

Foto: Bob Bronshoff

Op donderdag 11 mei om 20.00 uur organiseert de stichting Vrienden van Synagoge Amersfoort weer een Meilezing. Deze wordt verzorgd door schrijfster Judith Koelemeijer.

Zij is de biograaf van Etty Hillesum, een Nederlands-Joodse vrouw die in 1943 werd vermoord in concentratiekamp Auschwitz. In 1981 kreeg zij grote bekendheid, na de publicatie van haar dagboek.

In dit dagboek, dat Hillesum vanaf 1941 bijhield, deelt Etty persoonlijke ervaringen en ontwikkeling, maar kom je als lezer ook meer te weten over de absurditeiten van de anti-Joodse maatregelen. Het dagboek beperkt zich tot de periode 1941-1943, maar er valt natuurlijk veel meer te zeggen over Etty.

Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter Etty’s mooie woorden? Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen.

Met haar dagboek inspireerde Etty Hillesum uiteindelijk velen. Judith Koelemeijer hoopt datzelfde te doen met de biografie over Etty. De vijfsterren-recensies uit diverse landelijke (dag)bladen voorspellen wat dat betreft veel goeds.

De Meilezing vindt plaats in het Beth Medine, aan de Drieringensteeg 5 in Amersfoort. De toegang is gratis, maar aanmelden is wel verplicht en kan door te mailen naar vsamersfoort@outlook.com