Gerestaureerde parochet onthuld

Word vriend van de synagoge

Voor €20,- per jaar wordt u vriend van de synagoge Amersfoort.

Gerestaureerde parochet onthuld

Met dank aan onze vrienden heeft stichting Vrienden van de Synagoge aan diverse projecten financieel mogen bijdragen. Eén ervan is wel heel bijzonder: de restauratie van een bijna 100-jaar oude parochet (voorhangsel van de ark) die in 1925/1926 ter nagedachtenis aan Mordechai Ments en zijn vrouw Chaja Chelle is geschonken door hun zonen.

In de synagoge bevond zich een wit parochet/voorhang voor de ark, dat gebruik werd tijdens de Hoge Feestdagen. Sinds de jaren ’80 is het meerdere malen gerestaureerd. Helaas is het toch steeds verder achteruitgegaan.

In januari 2022 werd besloten om het parochet op een waardige manier te behouden en te laten zien hoe mooi het ooit was. Er is gekozen is om de applicaties (een kroon, schild en guirlandes) over te zetten op een leeg wit parochet van de NIG Amersfoort dat nooit gebruikt is.

De tijdrovende restauratie is uitgevoerd door Sjoukje Telleman. Vervolgens werd het object ingelijst door Baspartout. Tijdens de onthulling op 28 mei werd duidelijk dat het werk niet voor niets is geweest: het resultaat is prachtig en het heeft een ereplaats gekregen in Beth Medine.