Herdenkingsstenen geplaatst in Amersfoort

Word vriend van de synagoge

Voor €20,- per jaar wordt u vriend van de synagoge Amersfoort.

Herdenkingsstenen geplaatst in Amersfoort

Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort gaat de missie van de stichting Struikelstenen Amersfoort afmaken.

Op 30 april wordt begonnen met het daadwerkelijk plaatsen van stenen voor de huizen van Amersfoorters die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de nazi’s.


Volgens de Joodse traditie sterft iemand voor de tweede keer als zijn naam niet meer wordt genoemd of verdwijnt.
Herdenkingsstenen Amersfoort draagt er zorg voor dat de naam van ruim vierhonderd Joodse stadgenoten en vermoorde verzetsmensen in onze gedachten blijven leven. De stenen worden geplaatst voor het laatste huis waar men vrijwillig woonde.

De eerste zestien stenen gaan geplaatst worden voor huizen van vermoorde verzetsstrijders en Joodse Amersfoorters. Het gaat op 30 april om stenen voor huizen in de Schimmelpenninckstraat, de Grote Koppel, de Van Campenstraat, de Hobbemastraat en de Breestraat.

In Amersfoort worden zwart granieten stenen van 12×12 centiemeter met erin gelaserd de naam, leeftijd en plaats van overlijden geplaatst, geproduceerd door de firma Ewijk uit Woudenberg. Deze stenen zijn gemaakt in opdracht en naar ontwerp van Herdenkingsstenen Amersfoort. Binnenkort kan worden begonnen met het leggen van de stenen, mede omdat we zelf de productie in de hand hebben genomen.


De initiatiefnemer van de struikelstenen kan niet voldoen aan de grote vraag. Hij levert samen met zijn team maximaal 400 stenen per maand, terwijl vanuit Nederland en heel Europa duizenden stenen worden aangevraagd.
In de afgelopen tijd heeft de Amersfoortse stichting twee keer een aanvraag gedaan. Er waren toen steeds problemen: er kon alleen een klein aantal stenen worden geleverd en de datum van de levering werd opgeschoven. Bovendien heeft hij laten doorschemeren dat hij niet van plan is om alle gevraagde stenen te leveren.

Oproep


Herdenkingsstenen Amersfoort zoekt nabestaanden; familieleden/bekenden van Joodse Amersfoorters die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en zijn gedood in de vernietigingskampen; en familieleden/bekenden van verzetsstrijders en Jehovah’s Getuigen.


Vertel ons uw verhaal over hen via Klaas.kwakman@planet.nl.
Ook zoeken we nabestaanden die aanwezig willen zijn bij het plaatsen van de herdenkingsstenen voor hun familie.

Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort, De Oudenhage 14, 3817 HR Amersfoort
www.herdenkingsstenenamersfoort.nl

Foto: Henk Stokker