Begraafplaatsen

Word vriend van de synagoge

Voor €20,- per jaar wordt u vriend van de synagoge Amersfoort.

Begraafplaatsen

Om hun doden te kunnen begraven, kochten de Sefardiem omstreeks 1670 een stukje grond achter de Bloemendalse Buitenpoort aan het eind van de Bloemendalsestraat. Dit Sefardische  begraafplaatsje is één van de vijf oudste, nog bestaande joodse begraafplaatsen in Nederland.

Veel te zien is er niet: alleen een leeg grasveld met de onderkant van één grafsteen. De rest van de stenen en de overblijfselen van de menselijke resten zijn herbegraven op de oude joodse begraafplaats er tegenover. Ook die tweede joodse begraafplaats is historisch. Al in 1699 namelijk mocht de groeiende Asjkenazische gemeente haar doden begraven op het voormalige bolwerk bij de Bloemendalse Buitenpoort. 

Velen die er liggen waren zowel voor de joodse gemeenschap als voor de ontwikkeling van Amersfoort zelf van belang. Maar er liggen ook eenvoudige(r) mensen. Alle overledenen zijn begraven in vurenhouten kisten, want in de dood is iedereen gelijk. Deze begraafplaats werd gebruikt tot 1873, waarna een nieuwe begraafplaats aan de Soesterweg werd ingericht, die nog in gebruik is.

De begraafplaats aan de Soesterweg.

Joodse begraafplaatsen in de provincie Utrecht

Naast Amersfoort zijn in de provincie Utrecht nog meer Joodse begraafplaatsen te vinden, onder andere in de stad Utrecht, Vianen, Woerden en Veenendaal. In opdracht van Landschap Erfgoed Utrecht deden Wendy van der Torre en Marja Zandberg onderzoek naar de geschiedenis daarvan. Over hun onderzoek verscheen ook een artikel in GM Kwadraat.