Thorarol van synagoge Amersfoort hersteld, dankzij uw steun

Word vriend van de synagoge

Voor €20,- per jaar wordt u vriend van de synagoge Amersfoort.

Thorarol van synagoge Amersfoort hersteld, dankzij uw steun

Eén van de Thorarollen die de Joodse gemeente van Amersfoort gebruikt tijdens synagogediensten was beschadigd en moest nodig worden gerepareerd. Dankzij een bijdrage van de stichting Vrienden van Synagoge Amersfoort kon de rol snel worden hersteld.

Rabbijn Shimon Evers bracht de rol afgelopen week naar een sofer, een deskundige die een Thorarol op originele wijze kan repareren. Er zat enige haast achter, want het Thoragedeelte dat op twee bladen staat die los van elkaar dreigden te raken is bijna aan de beurt om gelezen te worden.

De Thoral vóór de reparatie

Gelukkig kon de sofer voorkomen dat de rol scheurde.

Minder dringend, maar iets wat ook moet gebeuren is het aanvullen van de stickers die de naden bij elkaar houden. Hiervan ontbreken er een heel aantal, wat op termijn zou kunnen leiden tot ontbinding of zelfs scheuren. De sofer heeft verzocht om na te gaan hoeveel stickers er ontbreken, zodat ook dit hersteld kan worden. Hiervoor zal de Joodse gemeente eerst de Thorarollen helemaal moeten uitrollen.

De gerepareerde Thorarol is inmiddels weer terug op de plek waar deze hoort, namelijk in de Aron HaKodesj van de synagoge in Amersfoort.

Bekijk hier een video van de sofer terwijl hij de Thorarol repareert: